Logo Cestydoprirody.cz

Via ferrata, aneb když pěší stezky nestačí - II.díl

25.March 2012
Velikost písma: A A A Tisk Autor: Tomáš Kuthan
Zajištěné cesty jsou sice bezpečné, ale jen s potřebným vybavením. Tento díl našeho miniseriálu vám představí to nejzákladnější vybavení, které budete potřebovat, pokud se budete chtít na nějakou ferratu vypravit. Takže jdeme nakupovat.
Hlavní foto článku
Od Loutreraideuse (Vlastní dílo) [CC0], prostřednictvím Wikimedia Commons

O tom co je to ferrata jste si mohli přečíst v předchozím díle našeho miniseriálu, takže není asi třeba připomínat, že ferrata, klettersteig nebo zajištěná cesta je stejný název pro jednu a tu samou věc. Jsou to cesty budované ve skále pomocí kramlí, žebříků a jistících ocelových lan.

Ke zdolání ferrat není třeba znát žádné speciální horolezecké techniky. Je však nutné si uvědomit základní pravidla po pohyb v horách a že kvalitní vybavení je nutností. Nebudeme zde dávat tipy na konkrétní značky, ale chceme zejména začátečníkům objasnit alespoň to základní vybavení, bez kterého by se pohyb po zajištěných cestách rovnal hazardování se životem svým i ostatních.

To by na úvod stačilo a jdeme se podívat na to vybavení. Lze jej rozdělit na dvě hlavní skupiny. Na vybavení povinné a na vybavení volitelné. Před vstupem na ferratu nestojí policista, který by kontroloval povinnou výbavu stejně jako třeba u auta, ale je to ve vašem vlastním zájmu. Pokud by jste se chtěli vydat na ferratu s nějakou cestovní kanceláří, dobře si zjistěte, jaké vybavení je pro ně to základní. V zájmu bezpečnosti mají cestovní kanceláře stanovena přísná pravidla.

Povinné vybavení

1) Helma

foto Na prvním místě je třeba myslet na ochranu hlavy a proto je přilba velice důležitá. Pokud máte doma helmu na kolo, tak jí doma i nechte, na ferratu potřebujete helmu horolezeckou! Helma chrání vaší hlavu před padajícím kamením, ale i při pádu nebo pokud by jste se hlavou udeřili např. o skalní převis. Nezapomeňte, že helma by měla mít certifikát mezinárodní horolezecké federace UIAA nebo známý punc CE.

Při výběru helmy myslete i na nepříznivé počasí. Helma by měla samozřejmě dobře držet na hlavě, ale zároveň by se vám pod helmu měla vejít například čepice. Za špatného počasí není rozhodně od věci, pokud přes helmu dokážete přetáhnout kapuci své bundy. Některé helmy jsou vybavené i držákem pro upnutí čelovky nebo kamery.

2) Jistící postroj

foto Jistící postroj může mít různé podoby. Klasickým jistícím postrojem je tzv. „sedák“ neboli sedací úvazek, to je základ. Použít lze klasický horolezecký sedák nebo existují sedací úvazky určené přímo na zajištěné cesty. Rozdíl mezi klasickým úvazkem a úvazkem určeným pro ferraty je v jeho zpracování. Sedák určený pro ferraty slouží zejména k zachycení osoby při pádu a proto je jednodušší a lehčí, než sedák horolezecký. Ten je například vybaven polstrováním, protože je v něm člověk zpravidla zavěšený delší dobu.

Doplněk k sedáku tvoří prsní úvazek, někdy označovaný také jako prsák. Prsní úvazek obepíná hrudník a stejně jako sedák by měl splňovat normu EN 12277. Jak jsem již řekl, prsní úvazek by se měl používat hlavně jako doplněk sedacího úvazku. Použití pouze prsního úvazku může být životu nebezpečné.

A k čemu že vlastně je ten prsní úvazek dobrý? Pokud na ferratě spadnete jen do sedáku, tak hrozí při tvrdém dopadu poškození páteře, protože vaše tělo se „zlomí“. Toto nebezpečí vzrůstá, pokud máte na zádech například batoh. Prsní úvazek zařídí, že budete navázán v těžišti a to je vždy jistější.

Pokud zvolíte kombinaci těchto dvou úvazků, budete ještě potřebovat tzv. „plochou smyčku“, aby jste oba úvazky mohli spojit a toto řešení je i praktické. Existují ještě i úvazky celotělové, ale ty jsou nepraktické kvůli obtížné manipulaci a například problematickému svlékání, pokud je vám horko.

3) Jistící ferratový set

foto Všechny výše uvedené pomůcky by vám byli k ničemu, kdyby jste neměli ferratový set, to je kombinace karabin, lan a brzdy. Ferratový se skládá z dvojice tzv. K karabin, které jsou navázány na dvě dynamická lana. Lano pak prochází brzdou, neboli důmyslným zařízením, které má za úkol zbrzdit váš případný pád. Brzda je pak spojena s úvazkem nejlépe sešitou smyčkou.

Karabiny, které se používají pro ferraty, jsou vždy 2 a mají tu vlastnost, že se při zacvaknutí automaticky zajistí a tím zamezí tomu, aby se samovolně otevřel zámek karabiny.

Rozhodně není radno ferratový set podceňovat a rozhodně se nesmiřte s tím, pokud vám někdo k sedáku přiváže dvě lana a řekne, že to stačí. Při pádu na zajištěné cestě na lezce působí mnohem větší energie a protože pád (než se karabiny zaseknou o další skobu) může být třeba i 5 metrů, měla by každá výbava obsahovat kvalitní brzdu. Ta by měla zajistit, aby se váš pád zpomalil a vy jste dopadli do „měkkého“. Existují 2 typy těchto brzd. V jednom případě lano prochází speciální hliníkovou brzdou (destičkou s otvory) a tam při pádu vzniká tření, které jej postupně utlumí. Druhá varianta brzdy je popruhový tlumič pádu, kde pádová energie postupně trhá určitá vlákna a tak se postupně náraz zastaví.

Volitelné vybavení

Mezi volitelné vybavení lze zařadit spoustu věcí. Předpokládám, že vhodné sportovní oblečení je samozřejmostí a tak není nutné zmiňovat, že v „džínách“ to jde těžko. Každopádně lze na ferratu doporučit rukavice. Pokud vyrazíte na ferratu v zimě a rukama stále ve sněhu, tak je jasné, že by vám mohla být zima, ale stejně tak se rukavice hodí i v létě. Pořídit se dají rukavice přímo určené na zajištěné cesty, ale stejný účel splní například i rukavice cyklistické.

Další vybavení, které jistě přijde vhod jsou například brýle nebo dobrý batoh kam schováte další důležité věci například pro případ nehody, špatného počasí nebo nějaké to občerstvení. Samozřejmostí by na ferraty měly být dobré pevné turistické boty, mapa, svítilna, telefon nebo třeba lékárnička.

Koupit nebo půjčit?

Pokud si chcete zajištěné cesty pouze vyzkoušet, určitě se vyplatí si vybavení půjčit. Kompletní vybavení lze pořídit v cenách kolem 3 – 4 tisíc korun, což není úplně málo. Vybavení lze půjčit ve specializovaných obchodech a tak bych chtěl varovat před domácí výrobou. I když jsou zajištěné cesty bezpečné, je tomu tak pouze v případě dodržování základních pravidel a za použití k tomu určených pomůcek. Věřím, že jsme národ kutilů a šikovných ručiček, ale do domácky vyrobeného sedáku s brzdou sešitou doma na stroji bych se neoblékl.

Další povídání o zajištěných cestách zase někdy jindy a pokud by vás cokoliv zajímalo, pište na náš redakční e-mail redakce@cestydoprirody.cz.

Použité fotografie jsou pouze ilustrační a neděláme reklamu na žádnou konkrétní značku.

Reklama:

Kam dál?

Komentáře k článku

 
 
Zatím nikdo nepřidal komentář...
 
 


© cestydoprirody.cz, 2011-2013 | Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK